Monday, April 26, 2010

Polacy: Proszę Jeść Fasolę Czerwoną (z Ryżem)

Na okazję przyjęcia przyjaciół, chcieliśmy zgotować nasze ulubione danie w tamtym czasie: Fasola Czerwona i Ryż. To danie jest jedzone tradycyjnie w poniedziałek w Nowym Orleanie. Jednakże, Polacy na przyjęciu oglądali to danie podejrzliwie. Dziwiliśmy się dlaczego i wtedy nasz przyjaciel pochylił się nad nami i zwierzył się: "Polacy nie lubią fasoli". Byliśmy zaskoczeni ale przyjaciel ma rację. Książki kucharskie polskie tylko mają dwa albo trzy przepisy z fasolą. Chociaż istnieje wielki wybór zdrowej i smacznej fasoli, polskie sklepy spożywcze mają często tylko fasole małą i białą. Pojedynczo, Polacy twierdzą, że lubią fasolę, ale menu w restauracjach polskich sugerują inaczej. Dlaczego, napiszmy tu przepis na fasolę czerwoną z ryżem.

1 funt fasoli czerwonej suchej, przebrać i opłukać
0.5 funta golonki wędzonej
(nieobowiązkowo)
3 liście laurowe

1 szczypta ziół suchych: (niekonieczni
e)
  • pietruszka
  • bazylia
  • tarragon
  • majeranek
  • tymianek
Najlepiej gotować fasolę w garnku powolnego gotowania (we wolnowarze). Włóż fasolę, golonkę, liście laurowe i zioła w kuchence powolnej, i zalej woda. Gotuj osiem godzin. Fasolę można gotować naprzód.




1 pęto kiełbasy
  • 1/3 pokroić w plastry
  • 1/3 pokroić na połówki plastrów
  • 1/3 pokroić na ćwiartki plastrów

1 papryka zielona posiekana
1 papryka czerwona posiekana
1 cebula średnia żółta posiekana
3 ząbki czosnku zmielone
5 selerów polonijnych w plastry
3 łyżki stołowe masła, tłuszczu,
albo (sic!) oleju roślinnego

sol i pieprz kajeński

Kiedy fasola jest ugotowana, najpierw podsmaż cebule na maśle albo tłuszczu aż stanie się półprzezroczysta. Wtedy, dodaj paprykę, czosnek i kiełbasę. Kiedy papryka zmięknie, dodaj selery. Kilka minut potem dodaj fasolę i podgrzej. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Podawać na ryżu.

5 comments:

Anonymous said...

Dieta. RYŻ. Indeks glikemiczny.
BH.204.
MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!

WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Inga KERR, Barcelona

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Zrobiłeś kilka pierwszych punktów stopy tam. I uznać w internecie za wydawanie i znajduje się większość osób będzie wraz z wraz z witryną.

Anonymous said...

Myślałem że komentarz i miłe temat powiedzieć, czy robisz to dla siebie? To naprawdę niesamowite!

Anonymous said...

co szukalem, dzieki